“Ποιοι θέλουν τους μαθητές υποτελείς;” μήνυμα στήριξης των μαθητών της Αλεξ/πολης από την Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας
H Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας με κείμενο της στηρίζει τους αγώνες των μαθητών της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι καλούνται σήμερα από τον κ. Ανακριτή Αλεξανδρούπολης ως κατηγορούμενοι για τις περσινές μαθητικές καταλήψεις.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η συγχορδία κυβέρνησης-τρόικας-δικαιοσύνης καλά κρατεί και τον τελευταίο καιρό στο απόσπασμα βρέθηκαν μαθητές. Το διατεταγμένο καθήκον τους πλέον είναι να χτυπάνε κάθε κοινωνική ομάδα και συλλογικότητα που αντιστέκεται και διεκδικεί. Στο ίδιο λούκι είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι απεργοί, οι αγρότες… Χτυπιούνται ανελέητα από οικονομικό μαρασμό, από κοινωνική καταβύθιση, από ηθική εξαθλίωση. Οι μαθητές των λυκείων της Αλεξανδρούπολης οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή έπραξαν το αυτονόητο. Συγκεκριμένα διώκονται 72 μαθητές που συμμετείχαν στις περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις. Αυτό συνδέεται τόσο με τα μαθητοδικεία στην Ορεστιάδα, όσο και με τα αγροτοδικεία, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ποινικοποιήσει τους αγώνες. Προέβαλλαν αντίσταση στο υπουργείο και στην κυβέρνηση που λεηλατούν και ξεπουλάνε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το δημόσιο κοινωνικό αγαθό, την παιδεία.
Όλα αυτά την στιγμή που η κατάσταση στην παιδεία είναι απελπιστική και όταν ήδη οι καθηγητές και οι δάσκαλοι προειδοποίησαν για κινητοποιήσεις στην έναρξη της χρονιάς, εάν παραμείνει αυτό το σκοτάδι. Οι δαπάνες για την παιδεία έχουν εκμηδενιστεί, οι σχολικές επιτροπές υποχρηματοδοτούνται, οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, οι καθηγητές που διορίστηκαν είναι χιλιόμετρα μακριά από τις ανάγκες του σχολείου, η ολόπλευρη γνώση πάει περίπατο μπροστά στον ανταγωνισμό της αγοράς και του ‘φτηνού εργαζόμενου’, τα πτυχία υποβαθμίζονται και οι απόφοιτοι των λυκείων ύστερα από έναν ανελέητο και άδικο μεταξύ τους ανταγωνισμό οδηγούνται στα απόνερα της ανεργίας και απασχολισιμότητας. Έτσι ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός του αγώνα και των διεκδικήσεων για να παραμείνει (και αυτό) το δημόσιο κοινωνικό αγαθό αλώβητο και να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες.
Έτσι χαιρετίζουμε την στάση των μαθητών που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Την συνυπολογίζουμε με κάθε άλλη προσπάθεια που κάνει η πληττόμενη κοινωνία να σταθεί στα πόδια της και να βγει στο προσκήνιο. Είναι η ώρα να κερδίσουμε, μαζί με τους μαθητές και όλοι μας. Να οργανώσουμε την αντίσταση ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, για να κατακτήσουμε τον κόσμο, την ζωή, τις ανάγκες μας. Κάτω τα χέρια από τους μαθητές. Οι συλλογικότητες που δρούνε σε γειτονιές και πόλεις στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και είμαστε δίπλα τους.
Κάτω τα χέρια από τους μαθητές και τα όργανά τους. Αλληλεγγύη σε αυτούς που αγωνίζονται, καιρός να το κάνει και όλη η κοινωνία. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.




