Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής

Συντάκτης Νewsroom 14 Ιουνίου, 2022 10:23

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής

Περιοδεία στις περιοχές της Ορεστιάδας που προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ,  ο Γραμματέας της ΟΠ ΑΜΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διονύσης Κλάδης και ο  Κώστας Ζαλουφλής, μέλος της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ορεστιάδας.

Το κλιμάκιο περιόδευσε στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές, όπου συναντήθηκε με τους προέδρους των αντίστοιχων κοινοτήτων αλλά και με τους κατοίκους και τους αγρότες, των οποίων οι περιουσίες και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν μέσα στις λάσπες, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και στο Αντλιοστάσιο του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Ορεστιάδας.


Συγκεκριμένα, το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis» σε μια περιοχή με κρίσιμη έλλειψη έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα αλλά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σιταριού, ηλιόσπορου, βαμβακιού και καλαμποκιού κατεστραμμένα.

Όπως μετέφεραν οι κάτοικοι στο κλιμάκιο του Κόμματος, το ρέμα που ξεκινάει από το χωριό Βάλτος φούσκωσε, καθώς τα κανάλια δεν ήταν καθαρισμένα, με τα ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν τουλάχιστον 4 σπίτια στο Νεοχώρι και άλλα περίπου 30 στη Λεπτή, καταστρέφοντας οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα και πνίγοντας δεκάδες οικόσιτα ζώα.

Οι αγρότες έκαναν λόγο για πλήρη καταστροφή στις καλλιέργειές τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανέρχονται στις 2-3 χιλιάδες στρέμματα, ενώ ανέδειξαν την κακή κατάσταση του αντλιοστασίου του ΓΟΕΒ, στο οποίο δεν λειτουργεί καμία αντλία απάντλησης όμβριων υδάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί με δυσκολίες μια εξωτερική αντλία.

Η πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, δέχθηκε 18 κλήσεις εκ των οποίων πραγματοποίησε 16 απεγκλωβισμούς κατοίκων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Κλιμάκιο της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο πλευρό των πληγέντων, διεκδικώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσής τους στο 100%. Διεκδικεί επίσης για μια ακόμα φορά άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. 

Σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, ο Γιάννης Δελής τόνισε μεταξύ άλλων τον επείγον χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας προσθέτοντας πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» καθώς στη περιοχή υπάρχουν κανάλια που έχουν δεκαετίες χωρίς να καθαριστούν, ενώ το αντλιοστάσιο ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

«Το κράτος δείχνει εξαιρετική ολιγωρία να ικανοποιήσει επείγουσες ανάγκες του λαού, και Τεράστια ταχύτητα όταν έχει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» σημείωσε στις δηλώσεις του, και στη συνέχεια είπε πως θα πρέπει «να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και στα σπίτια των κατοίκων και στις καλλιέργειες των αγροτών.  Και βέβαια, μετά την καταγραφή να γίνει επίσης άμεσα και έγκαιρα η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από την βροχή που έπληξε αυτή την περιοχή της Ορεστιάδας».

Όπως τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος, το ΚΚΕ βρεθεί δίπλα στους αγώνες των κατοίκων, και το ζήτημα θα αναδειχθεί οπωσδήποτε στη Βουλή με παρέμβαση του Κόμματος, ενώ  οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη περιοχή «θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε να οργανωθεί ο αγώνα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων».


Συντάκτης Νewsroom 14 Ιουνίου, 2022 10:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV