Πεζοπορική διαδρομή στον Πεντάλοφο του Βορείου Έβρου

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 7 Απριλίου, 2022 11:03

Πεζοπορική διαδρομή στον Πεντάλοφο του Βορείου Έβρου

Πεζοπορική διαδρομή στον Πεντάλοφο του Βορείου Έβρου από τον αθλητικό σύλλογο Δρομέα Θράκης.

Η εξερεύνηση των όμορφων διαδρομών της Πατρίδας μας και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης συνεχίζεται με την επόμενη πεζοπορική μας διαδρομή στον Πεντάλοφο του Βόρειου Έβρου στις 10 Απριλίου 2022.

Η πεζοπορία θα γίνει στην περιοχή Μπάρα-Γυαλιά Δυτικά του χωριού του Πενταλόφου απόστασης 13χλμ περίπου και διάρκειας γύρω στις 4 ώρες με εκκίνηση και τερματισμό το Καταφύγιο του Φυσιολατρικού Ομίλου “Δρυμός” στην περιοχή Μπάρα. Η συγκεκριμένη δράση θα γίνει με την επιμέλεια και τις οδηγίες των μελών του “Δρυμού” ακολουθώντας δασικούς δρόμους και μονοπάτια με την εναλλαγή του τοπίου και της φύσης να μας αφήνει ένα μοναδικό συναίσθημα.


Πρόγραμμα πεζοπορίας:

  • 06:30 Αναχώρηση λεωφορείου από την πλατεία της Κομοτηνής (ΣΠΑΘΙ).
  • 07:15 Αναχώρηση λεωφορείου από το στάδιο Φώτης Κοσμάς, Αλεξανδρούπολη.
  • 09:45 Άφιξη στην πλατεία του χωριού του Πενταλόφου όπου θα γίνει και η συνάντηση όλων των Πεζοπόρων μας και από τις γύρω περιοχές για να απολαύσουμε καφεδάκι στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού πριν την έναρξη της πεζοπορίας.
  • 10:30 Αναχώρηση για το Καταφύγιο.
  • 11:00 Εκκίνηση Πεζοπορίας.
  • 15:00 Ολοκλήρωση Πεζοπορίας και επιστροφή στο Καταφύγιο όπου θα απολαύσουμε το φαγητό μας το οποίο θα επιμεληθούν τα μέλη του “Δρυμού” με την καταβολή του ελάχιστου κόστους από εμάς (περίπου 5 ευρώ).
  • 17:00 Ξεκινάμε για επιστροφή στην έδρα μας.

Στοιχεία διαδρομής:
Έναρξη από το Καταφύγιο ακολουθώντας το δασικό δρόμο που σε μερικά σημεία είναι παράλληλος με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε περίπου 5 χλμ φτάνουμε στην περιοχή Μπάρα-Γυαλιά όπου και θα επισκεφθούμε την Ιστορική Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το “βράχο της γονιμότητας” που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και ένα παλιό πολυβολείο που σώζεται στην περιοχή.
Αφού πραγματοποιηθεί το μεγάλο διάλειμμα και ακούσουμε από τα μέλη του “Δρυμού” χαρακτηριστικά στοιχεία για την περιοχή που βρισκόμαστε θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας μέσα από δασικό μονοπάτι ακολουθώντας κυκλική διαδρομή για την επιστροφή μας στο Καταφύγιο.
Εάν το επιτρέψει ο χρόνος ανάλογα πάντα και με τις καιρικές συνθήκες θα επισκεφθούμε και την περιοχή “Μαντένια” τα οποία είναι σκαλισμένα μεταλλεία που χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη ζεολίθου και αποτελούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια τον βασικό οικονομικό πνεύμονα της περιοχής.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριoς.
Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις ενώ η διαδρομή ακολουθεί δασικό δρόμο και μονοπάτι, κάνοντας το περπάτημα εύκολο.

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκειας της πεζοπορίας.

Γνωριμία με τον Πεντάλοφο Βορείου Έβρου…
Το χωριό Πεντάλοφος ανήκει στον Δήμο Ορεστιάδας, με 665 κατοίκους (επίσημα στοιχεία του 2011), και υψόμετρο 271 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους στους οποίους οφείλει και το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπες Τεπέ (τουρκικά πέντε λόφοι). Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κωνσταντινούπολη. Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (έως τη δεκαετία του 1920) υπήρξε έδρα δημαρχίας όπου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά.
Στον Πεντάλοφο βρέθηκε θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος πολιτισμός, με τρεις τάφους της υστεροελληνικής εποχής. Στο εσωτερικό του ενός τάφου βρέθηκαν υπολείμματα από την καύση του νεκρού και ένα σπάνιο ασημένιο διώβολο του Σπαραδόκου αδελφού του βασιλιά των Οδρυσσών Σιτάλκη, που χρονολογείται στα 445-435 π.Χ. και ακόμη αρκετά αντικείμενα, όπως τετράδραχμα.
Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα.

Στον Πεντάλοφο βρίσκεται το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα, το Ευρωθήραμα, όπου ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, και φασιανοί, αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν βιότοπους και κυνηγετικές περιοχές.

Μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά από 12 ετών, με αθλητικό επίπεδο και συνοδεία γονέα.
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο ή με ΙΧ.

Το κόστος συμμετοχής ορίζεται:
Η συμμετοχή με το λεωφορείο ορίζεται στα 22 ευρώ το άτομο (40 ευρώ το ζευγάρι ή γονέας και παιδί).
Η συμμετοχή με ΙΧ ορίζεται στα 6 ευρώ το άτομο και 5 ευρώ το παιδί (10 ευρώ το ζευγάρι ή γονέας και παιδί).
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην φόρμα που βρίσκεται εδώ!

Τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, στην τράπεζα Πειραιώς: GR3101711830006183148954801.

Εάν η κατάθεση γίνει από άλλη τράπεζα πρέπει να καταβληθεί και το αντίστοιχο πέναλτι.
Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας, δια ζώσης και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, καθημερινές 5-8 μ.μ.
Αρχηγός αποστολής-Δημήτρης Κωστόπουλος-τηλ.6937318054.
Την πεζοπορία υποστηρίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).
θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ.

Λόγω συνωστισμού, οι συμμετέχοντες πρέπει να παρουσιάσουν στον αρχηγό αποστολής, στο σημείο συνάντησης της πεζοπορίας, ένα από τα παρακάτω έγγραφα σύμφωνα με το Υγειονομικό πρωτόκολλο:

  • Πεζοπόροι (18 ετών και άνω): PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών (με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (σε ισχύ).
  • Πεζοπόροι έως και 17 ετών: επίδειξη self test εντός 24 ωρών πριν την πεζοπορία (συστήνεται την ημέρα της πεζοπορίας).

Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, ισοθερμικό t-shirt/μακρυμάνικο, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, fleece, ελαφρύ αντιανεμικό/ jacket, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης.

Επικοινωνία:
web: www.dromeasthrace.eu
Facebook: Δρομέας Θράκης – Instagram: dromeasthrace
Τηλέφωνο. 6907605015, 6937318054.

Πεζοπορία, Πεντάλοφος, Δρομέας Έβρου

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 7 Απριλίου, 2022 11:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV