Παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην Βουλή για τις καταστροφές καλλιεργειών από σκουλήκι

Συντάκτης Νewsroom 20 Ιουλίου, 2022 11:15

Παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην Βουλή για τις καταστροφές καλλιεργειών από σκουλήκι

Στην Βουλή έφτασε το θέμα με το καταστροφικό σκουλήκι που έχει εμφανιστεί σε καλλιέργειες του Έβρου και έχει πλήξει μαζικά τους παραγωγούς κυρίως βαμβακιού, τριφυλλιού και ηλιόσπορου

Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης παρεμβαίνουν κοινοβουλευτικά επί του θέματος και απευθύνουν Ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό:

Παρέμβαση Γκαρά στη Βουλή για τις μαζικές καταστροφές από σκουλήκι σε καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιού και τριφυλλιού στον Νομό Έβρου

Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει το ζήτημα των μαζικών καταστροφών από σκουλήκι σε καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιού και τριφυλλιού στον Νομό Έβρου, με Ερώτησή της, η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.

Η κα Γκαρά αναφέρει ότι  η κατάσταση είναι κρίσιμη  για τους παραγωγούς στον Νομό Έβρου, λόγω της μαζικής καταστροφής κυρίως σε καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιού και τριφυλλιού από επίθεση λεπιδόπτερων της οικογένειας Grambidae.

Έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα αγροτικές καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, για αυτό και η Βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος που αποδεικνύεται καταστροφικό τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το σύνολο της οικονομικής ζωής του Έβρου.

Επισημαίνει ότι κύριο χαρακτηριστικό του σκουληκιού αυτού είναι η ταχύτατη εξάπλωσή του και το γεγονός ότι καταστρέφει ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες που προσβάλει, ενώ υπογραμμίζει τον φόβο που κυριαρχεί στους παραγωγούς μην εξαπλωθεί και σε άλλου είδους καλλιέργειες πέραν των όσων έχουν ήδη πληγεί.

Οι παραγωγοί του Νομού Έβρου που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με το τεράστιο κύμα ακρίβειας στα αγροτικά εφόδια, στο κόστος παραγωγής, με τις τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα, βιώνουν, για μία ακόμη φορά, την αδιαφορία, τα αργά αντανακλαστικά, την αναλγησία και ανικανότητα της κυβέρνησης.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και καθολικά οι παραγωγοί στον Νόμο Έβρου, δεδομένης της ολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους;

2) Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν από το Υπουργείο για να αντιμετωπιστεί η ταχύτατη επέλαση των λεπιδόπτερων σε περιοχές του Νομού Έβρου, ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες ολικής καταστροφής στο σύνολο των καλλιεργειών του Νομού;

3) Θα ζητήσει η κυβέρνηση να διατεθούν έκτακτα κονδύλια στον Νομό Έβρου, μέσω και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της πρωτόγνωρης καθολικής καταστροφής με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι καλλιεργητές και παραγωγοί στην περιοχή;

4) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα στοχευμένης επέμβασης ψεκασμών, επίγεια και εναέρια (drones), προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια ολικής καταστροφής;

5) Θα προχωρήσετε στην  κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Μαζικές καταστροφές από σκουλήκι σε καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιού και τριφυλλιού στον Νομό Έβρου»
Τις τελευταίες ημέρες παραγωγοί από όλο τον Νομό Έβρο σήμαναν συναγερμό εξαιτίας ενός πρωτόγνωρου φαινομένου μαζικής καταστροφής κυρίως σε καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιού και τριφυλλιού από επίθεση λεπιδόπτερων της οικογένειας Grambidae. Συγκεκριμένα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα αγροτικές καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων στις ευρύτερες αγροτικές περιοχές των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Το χαρακτηριστικό αυτού του σκουληκιού είναι ότι εξαπλώνεται ταχύτατα καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα φυτά των καλλιεργειών που προσβάλλει, και κυριαρχεί ο φόβος της εξάπλωσής του και σε άλλες καλλιέργειες πέρα από τις ήδη πληγείσες.
Οι παραγωγοί προέβησαν σε άμεσους ψεκασμούς των καλλιεργειών τους επιφορτιζόμενοι οι ίδιοι το οικονομικό κόστος, για την αποφυγή πιθανών προσβολών, ωστόσο μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών έχουν ήδη καταστραφεί ολοκληρωτικά και προκαλούν μαζική ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.
Η μαζική αυτή καταστροφή καλλιεργειών έρχεται να προστεθεί στην ήδη προβληματική καλλιεργητική περίοδο για το σύνολο των παραγωγών του Νομού Έβρου που έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια των αγροτικών εφοδίων και εν γένει του κόστους παραγωγής, καθώς και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου να χτυπάνε κόκκινο. Προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί και εντείνονται ακόμη περισσότερο από την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης.
Είναι γνωστό, πως η προαναφερθείσα καταστροφή δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ωστόσο υπογραμμίζουμε την ανάγκη για εξεύρεση κονδυλίων για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και την άμεση ανάγκη για κρατική μέριμνα κάλυψης απώλειας εισοδήματος.
Απαιτείται άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε α) να σταματήσει και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο η επέλαση των σκουληκιών, προτού η καταστροφή καταστεί καθολική για όλες τις καλλιέργειες στον Νομό Έβρου, β) να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και την κάλυψη απώλειας εισοδήματός τους γ) όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις ώστε όλα τα μέσα, επίγεια και εναέρια, να μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης που πλήττει τον Νομό Έβρου.
Επειδή η προστασία, οικονομική στήριξη και αποζημίωση των παραγωγών του Νομού Έβρου θα πρέπει να  αποτελεί βασική μέριμνα και προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,
Επειδή η περιοχή του Νομού Έβρου είναι κυρίως αγροτική και οι επιπτώσεις από μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή, όπως προδιαγράφεται, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο την οικονομική κατάσταση των ίδιων των παραγωγών όσο και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στον Νομό
Επειδή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της ταχύτατης και μαζικής καταστροφής οφείλουν να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι μηχανισμοί και υπηρεσίες
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και καθολικά οι παραγωγοί στον Νόμο Έβρου, δεδομένης της ολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους;
  • Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν από το Υπουργείο για να αντιμετωπιστεί η ταχύτατη επέλαση των λεπιδόπτερων σε περιοχές του Νομού Έβρου, ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες ολικής καταστροφής στο σύνολο των καλλιεργειών του Νομού;
  • Θα ζητήσει η κυβέρνηση να διατεθούν έκτακτα κονδύλια στον Νομό Έβρου, μέσω και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της πρωτόγνωρης καθολικής καταστροφής με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι καλλιεργητές και παραγωγοί στην περιοχή;
  • Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα στοχευμένης επέμβασης ψεκασμών, επίγεια και εναέρια (drones), προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια ολικής καταστροφής;
  • Θα προχωρήσει στην  κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών στην Π.Ε. Έβρου από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae 

Έντονη εντομολογική προσβολή από προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae στην ευρύτερη αγροτική περιοχή Πέπλου, Θυμαριάς, Τυχερού, Φυλακτού, Λαγηνών, Λυκόφως, Τυχερού διαπιστώθηκε από κλιμάκιο γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου.

Οι προσβολές που εντοπίστηκαν είναι κυρίως σε καλλιέργειες ηλιόσπορου και μηδικής, και οφείλονται στο συνδυασμό των βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι γεωπόνοι της Δ.Α.Ο.Κ. καλούν τους αγρότες να ψεκάσουν με ιδία μέσα και δικά τους φυτοφάρμακα. Η ανησυχία των αγροτών είναι δικαιολογημένη καθώς ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από εντομολογικές προσβολές, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων καλύπτεται μόνο η καλλιέργεια και όχι η παραγωγή, σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και καλλιέργειας.

Παράλληλα το μέγεθος του ηλιόσπορου επιβάλλει ψεκασμό είτε με «drone», (τεχνολογία απαγορευτική για τον μέσο αγρότη), είτε με τουρμπίνα δηλαδή επιβάλει την καταστροφή μέρους της καλλιέργειας για να σωθεί η υπόλοιπη.

Ταυτόχρονα οι κάμπιες επεκτείνονται και σε βαμβακοκαλλιέργειες αλλά και σε κηπευτικά με γρήγορο ρυθμό. Το πρόβλημα είναι διασυνοριακό καθώς και στην Τουρκία υπάρχει έντονο πρόβλημα με αυξημένη προσβολή.

Είναι φανερό πως η έκταση αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης ξεφεύγει από τα μέσα του μικρομεσαίου παραγωγού καθώς απαιτείται εναέρια αντιμετώπιση και μάλιστα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ανάλογα την καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες χωριών της Π.Ε. Έβρου και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

– Να αντιμετωπιστεί η απειλή με τα κατάλληλα μέσα με κρατική παρέμβαση.

– Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των παραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.

                                                                                                         Οι Βουλευτές

                                                                                                Στολτίδης Λεωνίδας

                                                                                                         Δελής Γιάννης


Συντάκτης Νewsroom 20 Ιουλίου, 2022 11:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV