Παπαδάκης: Κολυμπήστε άφοβα στο Θρακικό Πέλαγος

Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουλίου, 2021 11:49

Παπαδάκης: Κολυμπήστε άφοβα στο Θρακικό Πέλαγος

Η αύξηση φυτοπλαγκτόν έφερε τη θολότητα στις ακτές της Β. Ελλάδας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

Αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτόν είναι η θολότητα που παρατηρείται σε όλες τις ακτές της Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, σύμφωνα με ωκεανογραφικό δορυφόρο που δείχνει την πυκνότητα της χλωροφύλλης στην περιοχή μας.

Μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτόν σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτόν που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών, όπως το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη Χαλκιδική, αλλά και μικρών ψαριών.

Ο κ. Παπαδάκης εκτιμά πως η μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού οφείλεται στις πολλές βροχές του Ιουνίου που κατέβασαν θρεπτικά υλικά προς την θάλασσα με τα ποτάμια. Τονίζει πάντως πως η αύξηση φυτοπλαγκτόν έχει και ευεργετικά αποτελέσματα, γιατί απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση, και το διοξείδιο διαχέεται (διαλύεται) με ταχύτερους ρυθμούς στο νερό της θάλασσας.

Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης εμπλουτίζει με οξυγόνο το νερό (αν και έχει μικρότερη διαλυτότητα λόγω ανόδου θερμοκρασίας). Το όφελος στην όλη διαδικασία, δηλαδή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι μεγάλο, αφού το αέριο αυτό είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Όσο για τους κολυμβητές, τους καλεί να κολυμπήσουν άφοβα προς το παρόν.


Η μόνη προσοχή χρειάζεται για τις τσούχτρες που μπορεί να εμφανιστούν, ενώ γενικότερα το φαινόμενο παρακολουθείται και θα φανεί η εξέλιξή του.

Ο κ. Παπαδάκης κλείνει την τοποθέτησή του με ένα πάρθιο βέλος προς τους αρμοδίους, ότι το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης μπορεί να συνδράμει και να βοηθήσει σε συσκέψεις που γίνονται για το θέμα.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr


Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουλίου, 2021 11:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV