Ο Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του σχεδίου Σκανδαλίδη
Από τη Θεσσαλονίκη απηύθυνε το λόγο στους Έλληνες αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, την Παρασκευή, στα πλαίσια θεματικής ημερίδας για τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».
Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «διπλό στόχο» μιλώντας αφενός για τη σωστή πληροφόρηση των αγροτών σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 Απριλίου και αφετέρου για τη δημιουργία ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και αγροτών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα, που ανάγονται στους κοινοτικούς κανονισμούς, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως «εμείς δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε να τα δούμε πιο μακροπρόθεσμα, στην επόμενη προκήρυξη».
Ο υπουργός εκτός από έναν σύντομο απολογισμό του υπουργικού έργου από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από πέντε μήνες παρουσίασε και το μέλλον της αγροτικής πολιτικής του. «Οι στόχοι μας είναι σαφείς» επεσήμανε «Να αναδειχθεί η γεωργία σε κλειδί για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.»
«Τα καλάθια της Περιφέρειας», ένα νέο πολιτικό μέτρο, εντάσσονται, όπως εξήγησε, στη στροφή στην παραγωγή, ενώ και η ταχύτερη υλοποίηση του Μητρώο Αγροτών αποτελεί προτεραιότητα.
«Ψηφίζουμε αυτές τις μέρες το Μητρώο Εμπόρων. Ολοκληρώνουμε τις αλλαγές στο Υπουργείο και τους Οργανισμούς. Πριν από το Πάσχα ψηφίζουμε το νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Παράλληλα στεκόμαστε κοντά στον αγρότη. Υλοποιούμε με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Ανοίγουμε με ταχύτητα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, π.χ. τα σχέδια βελτίωσης, τα LEADER.», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που προωθήθηκαν τους τελευταίους μήνες και είχαν σκοπό την ανακούφιση του αγροτικού νοικοκυριού, όπως η αντιστάθμιση των περικοπών από τους καπνοπαραγωγούς, οι αγροτικές αποζημιώσεις και το «άνοιγμα» του διαλόγου με τους αγρότες.
Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε τα Σχέδια Βελτίωσης με συνολικό προϋπολογισμό 285 εκατομμύρια ευρώ, καθώς «προσφέρουν», όπως εξήγησε, «τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώσπου να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές».
Ο σχεδιασμός αυτών των μέτρων, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε στην κατεύθυνση απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών με μείωση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών.
«Μέσα από μια διαδικασία σχετικά απλή, με την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ηλεκτρονικά, δίνεται ευκαιρία σε γεωργούς, νέους γεωργούς και γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, να πάρουν χρηματοδότηση και να επενδύσουν στην ποιότητα, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της παραγωγής τους. Έτσι, επιδιώκουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια και εδώ θέλω να δώσετε όλη σας την προσοχή, να ενισχύονται επενδύσεις που αφορούν στη βελτίωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και στόχο τη στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος.»
Έτσι σύμφωνα με το υπουργείο προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδύσεις που στοχεύουν:
- Στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, για ένα ανταγωνιστικό μοντέλο αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.
- Στην προώθηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον παρεμβάσεων, που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία.
- Στην υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, με τη δημιουργία πρότυπων γεωργικών εγκαταστάσεων.
- Σε έγγειες βελτιώσεις με την εγκατάσταση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και αρδευτικών συστημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του εδάφους και η εξοικονόμηση του νερού.
- Στην καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας για επιπλέον μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν στο προσεχές διάστημα και υπερασπιζόμενος την πρώτη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης εξήγησε «Δε βάλαμε όλα τα χρήματα στην προκήρυξη. Έχουμε αφήσει 200 εκατομμύρια για μια δεύτερη προκήρυξη, που θα γίνει σε έξι με οκτώ μήνες από τώρα, μέσα στο 2011. Και αυτό, γιατί θέλαμε να προλάβουμε την απορρόφηση, επειδή μας κυνηγούν οι αριθμοί και οι απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπρεπε να πάμε γρήγορα σε μια προκήρυξη, όσο γίνεται καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό κάναμε. Γι’ αυτό κρατήσαμε, όπως σας είπα, τα χρήματα για μετά, να κάνουμε μια δεύτερη ακόμα καλύτερη.»
Επιμέλεια άρθρου : Πόπη Κουρτίδη, Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων