Ν. Γκαρά: «Η αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγεί σε απόγνωση τους σπαραγγοπαραγωγούς του Έβρου»

Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2022 11:54

Ν. Γκαρά: «Η αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγεί σε απόγνωση τους σπαραγγοπαραγωγούς του Έβρου»

Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες σπαραγγιών στον Έβρο, λόγω καιρικών συνθηκών, με Ερώτησή της η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά αναφέρει, ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, με παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες και μικρή ηλιοφάνεια, επέφεραν καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες των σπαραγγιών στον Νομό. Η συγκομιδή των σπαραγγιών ξεκινά συνήθως στα μέσα του Μαρτίου, όμως φέτος, λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή ξεκίνησε ετεροχρονισμένα στα μέσα Απριλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να χαθεί η μισή περίοδος συγκομιδής του προϊόντος, και αφετέρου να μειωθεί η διαθέσιμη ποσότητα κατά το ήμισυ. Επιπλέον,  η ετεροχρονισμένη συγκομιδή, έπιασε τιμή έναρξης μόλις 2,5€ το κιλό, ενώ υπό κανονικές συνθήκες, η τιμή έναρξης κυμαίνεται στα 4€.

Η κυρία Γκαρά αναφέρει ότι επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας στο σύνολό του, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την τραγική διαχείριση της πανδημίας, από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και στο σύνολο των αγροτικών εφοδίων που απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους. Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν υποστεί δραματική μείωση. Ιδιαίτερα χαμηλά κινείται επίσης τόσο η διάθεση των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού όσο και γενικότερα η κατανάλωσή τους, οδηγώντας έτσι τα εισοδήματα των παραγωγών σε καταστροφική συρρίκνωση.


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει γυρίσει την πλάτη στον πιο σημαντικό και παραγωγικό τομέα της χώρας, αφήνοντας  τους παραγωγούς, όχι μόνο του Έβρου, αλλά ολόκληρης της χώρας, αβοήθητους στο έλεος της ακρίβειας.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να στηρίξει τους σπαραγγοπαραγωγούς από την οικονομική καταστροφή την οποία προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στον Έβρο και οδήγησαν σε ετεροχρονισμένη περίοδο συγκομιδής;

-Προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης για τους παραγωγούς σπαραγγιών στον Έβρο; Και αν ναι, ποια θα είναι αυτά;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες σπαραγγιών λόγω καιρικών συνθηκών στον Έβρο»
Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της ολοκληρωτικής ανευθυνότητας και της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα της ζωής τους, ο πρωτογενής τομέας έχει να αντιμετωπίσει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες που σχετίζονται τόσο με την ανικανότητα διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση όσο και με τις αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο αλλά και στο σύνολο των αγροτικών εφοδίων που απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους.
Είναι επίσης γεγονός, ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν υποστεί δραματική μείωση. Δραματική μείωση έχει σημειωθεί επίσης και στη διάθεση των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και γενικότερα στην κατανάλωσή τους, οδηγώντας έτσι τα εισοδήματα των παραγωγών σε καταστροφική συρρίκνωση.
Ιδιαίτερα για τον Νομό Έβρου, στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, με παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες και μικρή ηλιοφάνεια, οι οποίες επέφεραν καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες των σπαραγγιών.
Στο Βόρειο τμήμα του Νομού καλλιεργούνται περίπου 750 στρέμματα σπαράγγια, εκ των οποίων τα 650 βρίσκονται στη Νέα Βύσσα, τα 100 στην περιοχή των Κομάρων και υπάρχουν καλλιέργειες με σπαράγγια και στο νότιο τμήμα του Νομού, στο Τυχερό. Τα σπαράγγια είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν που διατίθεται κατά κύριο λόγο στην αγορά της Γερμανίας. Η συγκομιδή των σπαραγγιών ξεκινά συνήθως στα μέσα του Μαρτίου με τιμή έναρξης τα 4€. Φέτος, λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή ξεκίνησε ετεροχρονισμένα στα μέσα Απριλίου (15.04) με τιμή έναρξης μόλις 2,5€ το κιλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να χαθεί η μισή περίοδος συγκομιδής του προϊόντος, επομένως η ποσότητα προς διάθεση να είναι η μισή, και αφετέρου οι τιμές έναρξης των σπαραγγιών να έχουν αποδεκατιστεί, πράγμα καταστροφικό τόσο για το εισόδημα ανά στρέμμα των παραγωγών σπαραγγιών όσο και για τα έξοδα και το κόστος παραγωγής τους, που παραμένει ακάλυπτο.
Επειδή η ετεροχρονισμένη περίοδος συγκομιδής λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών έχει μειώσει την διαθέσιμη ποσότητα σπαραγγιών.
Επειδή η ετεροχρονισμένη περίοδος συγκομιδής έχει ανακόψει τη δυνατότητα διάθεσης των σπαραγγιών στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επειδή η ετεροχρονισμένη περίοδος συγκομιδής σπαραγγιών είχε ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έναρξης και το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτήν την τιμή.
Επειδή ο παραγωγοί του Έβρου νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι στο έλεος της ακρίβειας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να στηρίξει τους σπαραγγοπαραγωγούς από την οικονομική καταστροφή την οποία προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στον Έβρο και οδήγησαν σε ετεροχρονισμένη περίοδο συγκομιδής;
2)Προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης για τους παραγωγούς σπαραγγιών στον Έβρο; Και αν ναι, ποια θα είναι αυτά;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αραχωβίτης Σταύρος


Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2022 11:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV