Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις GreeTHiS

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 6 Ιουλίου, 2021 11:16

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις GreeTHiS

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την ανάπτυξη του “πράσινου” τουρισμού στην Ορεστιάδα.

Τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις για την αξιοποίηση του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και την εφαρμογή καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών σε κτίρια ιστορικής αξίας με στόχο την ανάπτυξη του “πράσινου” τουρισμού στην Ορεστιάδα και την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποίησε ο Δήμος Ορεστιάδας το Σάββατο 3 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου GreeTHiS – Πράσινος Τουρισμός και Ιστορική Κληρονομιά: ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας ενώ το θεματικό κοινό των εκδηλώσεων καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας κ. Γεώργιος Καραγιάννης.

Η έναρξη με την διοργάνωση του Επιχειρηματικού Πρωινού “Καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες σε κτίρια δημόσιας χρήσης” όπου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν η μελέτη που εκπονήθηκε για το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και οι καινοτόμες ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια δημόσιας χρήσης και κοινής ωφέλειας του δήμου Ορεστιάδας, αναδεικνύοντας το πλεονέκτημα του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει υιοθετήσει ο Ορεστιάδας για την χρηματοδότηση δράσεων στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολεία, βιβλιοθήκες, κολυμβητήριο, κλπ. καθώς οι δυο δράσεις χρηματοδοτούνται από δυο διαφορετικές πηγές.

Τα στοιχεία που διαμορφώνουν το προφίλ του δήμου Ορεστιάδας αναφορικά με την προοπτική του πράσινου και ιστορικού τουρισμού του, παρουσιάστηκαν επίσης στο κοινό της εκδήλωσης, το οποίο στη συνέχεια μετέβη στο Εκθεσιακό Κέντρο Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, όπου με χρηματοδότηση του έργου GreeTHiS γίνονται παρεμβάσεις για την εγκατάσταση τεχνικού εξοπλισμού που θα αναδείξει τα αντικείμενα ιστορικής αξίας της Οικογένειας Καραθεοδωρή. Σε άλλο χώρο του ίδιου κτιρίου θα γίνει ανάπτυξη του Ψηφιακού Μουσείου, όπου με πρωτότυπες εφαρμογές και τεχνολογικά εργαλεία θα «ταξιδεύει» το νεανικό και ευρύτερο κοινό στον κόσμο των Μαθηματικών ενός εκ των ιστορικότερων και πιο προβεβλημένων μελών της, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, δασκάλου και φίλου του Αϊνστάιν.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των εργασιών στον χώρο διαδραματίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας “Στέφανος Καραθεοδωρής”, ο οποίος και ξενάγησε το κοινό στον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις και θα είναι επισκέψιμος από το 2022.

Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε το Εργαστήριο “Διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου με στόχο την ενδυνάμωση του τουρισμού”, όπου παρουσιάστηκε με οπτικό υλικό το πριν και το μετά των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων του Εκθεσιακού Κέντρου Καραθεοδωρή. Η παρουσίαση των πολιτιστικών και τουριστικών προτεραιοτήτων των έξι χωρών που συμμετέχουν στο έργο GreeTHiS (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία) καθώς και των ευρημάτων του κοινού Οδικού Χάρτη για τον ιστορικό τουρισμό στην Μαύρη Θάλασσα και τις «πράσινες» προεκτάσεις του αποκάλυψαν το ευρύτερο γεωγραφικό κάδρο στο οποίο εντάσσονται οι παρεμβάσεις στον δήμο Ορεστιάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.105.080,96 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ορεστιάδας σε 272.034,00 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 92% από το Πρόγραμμα για τη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και κατά 8% από ίδιους πόρους του Δήμου Ορεστιάδας.


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 6 Ιουλίου, 2021 11:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV