Μειωμένα ενοίκια: Ποιοι μπορούν να διορθώσουν τα λάθη στις αιτήσεις τους

Συντάκτης Νewsroom 31 Αυγούστου, 2021 09:30

Μειωμένα ενοίκια: Ποιοι μπορούν να διορθώσουν τα λάθη στις αιτήσεις τους

Παράταση ως και τις 30 Σεπτεμβρίου έδωσε η ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιθυμούν να διορθώσετε τα λάθη που έχουν εντοπίσει στις δηλώσεις Covid.

Η προθεσμία αφορά τις διορθώσεις στις αιτήσεις για τα μειωμένα ενοίκια, αλλά και τις αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Συγκεκριμένα έως και τις 30 Σεπτεμβριου:

  • Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Για τη διευκόλυνση όσων έχουν υποβάλει ήδη «Δηλώσεις COVID», η ΑΑΔΕ θα έχει αποστέλλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.
  • Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020
  • Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δηλώσεων και η διασταύρωση των στοιχείων, προκειμένου να ξεκινήσει η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που δικαιούνται.

Οι εκκρεμότητες

Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες καθως ακόμα:

  • Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ενημέρωση των φορολογουμένων σχετικά με τον συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων, από τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Πρέπει να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξουν οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων και η εκκρεμότητα μεταφερθεί για το επόμενο οικονομικό έτος…
  • Δεν έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για υποβολή δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί όχι μόνον πάγιο αίτημά μας αλλά και ηθική υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν από την κατά το χρόνο εκείνο ελλιπή πληροφόρηση.
  • Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Αυγούστου 2021, πράγμα που δημιουργεί συναλλακτική αβεβαιότητα αλλά και προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που αρνούνται προκαταβολικά να καταβάλουν τα μισθώματα, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν και για αυτούς ισχύει μείωση του ενοικίου του Αυγούστου.
  • Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών μηνός Ιουλίου 2021.

Συντάκτης Νewsroom 31 Αυγούστου, 2021 09:30

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV