Και ο Έβρος στον “χάρτη” των κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου

Συντάκτης Νewsroom 1 Σεπτεμβρίου, 2020 11:19

Και ο Έβρος στον “χάρτη” των κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου

Στον “χάρτη” των κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου εντάχθηκε και ο Έβρος μετά από κρούσμα στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ ενέταξε την Αλεξανδρούπολη στις επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα μαζί με άλλους δήμους από την περιοχή της Θράκης:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:
• τον Δήμο Τοπείρου
• τον Δήμο Ξάνθης
• τον Δήμο Αβδήρων


Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:
• τον Δήμο Αρριανών
• τον Δήμο Ιάσμου
• τον Δήμο Κομοτηνής
• τον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια (https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/), καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).


Συντάκτης Νewsroom 1 Σεπτεμβρίου, 2020 11:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV