Ερώτηση Τσιαούση για την παραχώρηση δημόσιας γης σε αγρότες του Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 2 Μαΐου, 2011 07:18

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και την Υπουργό Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα την παραχώρηση δημόσιας γης σε αγρότες του Νομού Έβρου για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Με την πρωτοβουλία να διαθέσετε με συμβολικό ενοίκιο αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο σε ακτήμονες, γεωργούς με μικρούς κλήρους, εποίκους και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, δίνεται νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, με βασικό πυλώνα την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά, σε μια  περίοδο μάλιστα όπου παρατηρείται αύξηση των νεοεισερχόμενων αγροτών στο επάγγελμα, ενώ παράλληλα παρατηρείται και σημαντική μετακίνηση προς τη γεωργία εργαζομένων από άλλους τομείς. Ευρήματα τα οποία είναι εντυπωσιακά, αφού παρατηρείται γενικευμένη στροφή στη γεωργία σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που πλήττονται από την ανεργία.

Στην περιοχή της Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης παράγεται  ένα εξαιρετικό ποιοτικά προϊόν, το λάδι της Μάκρης,  που έχει συνδεθεί με την παράδοση και την ιστορία της περιοχής. Αυτό έχει  δημιουργήσει νέες προοπτικές για το προϊόν,  διότι πρόκειται για  ένα τοπικό προϊόν που αν και όλοι οι Εβρίτες γνωρίζουν την ανώτερη ποιότητα και την διατροφική του ικανότητα, δεν ήταν τουλάχιστον μέχρι πρότινος γνωστό στην ευρύτερη Ελλάδα. Οι συνεχείς διακρίσεις καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος που παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή, συνέβαλε στην ενίσχυση της Μεσογειακής διατροφής, ειδικά σε μία εποχή που το ένα μετά το άλλο κάνουν την εμφάνιση τους, διάφορα διατροφικά σκάνδαλα στο χώρο του ελαιολάδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε:

Στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπάρχουν περίπου 10.000 στρέμματα (από την περιοχή του Άβαντα μέχρι και τα Δίκελλα), όπου μπορεί να ευδοκιμήσει η ελιά και τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως δασική περιοχή και πλήρως εγκαταλελειμμένα (γεμάτα μόνο πουρνάρια). Για το λόγο αυτό και για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου που παράγεται στην περιοχή σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η ένταξη των εκτάσεων αυτών στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία παραχώρησης γης στους σε νέους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο της τοπικής γεωργίας, αξιοποιώντας  εκτάσεις που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες επί σειρά δεκαετιών και στηριζόμενο στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της  διεθνούς αγοράς.

Στο Νομό Έβρου υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων αγροτών που μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ευκαιρία προσφέροντας νέες προοπτικές στην αγροτική παραγωγή, αναβαθμίζοντας ποιοτικά το τελικό προϊόν και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να παραχωρηθούν οι συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις (στο Νομό Έβρου) σε νέους αγρότες που θα ασχοληθούν με την παραγωγή και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου, δίνοντας διέξοδο στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την περιοχή.

 


Συντάκτης Νewsroom 2 Μαΐου, 2011 07:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV