Ερώτηση ΚΚΕ για την ειδική υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστική εισφορά

Συντάκτης Νewsroom 16 Μαΐου, 2011 09:51


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Να σταματήσει το «χαράτσωμα» των αγροτών με την καταβολή «της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς»” κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.


Στην ερώτησή τους οι επτά συνολικά βουλευτές αναφέρουν:

“Οργή και αγανάκτηση υπάρχει μεταξύ των αγροτών για το υπέρογκο και εξοντωτικό «χαράτσι», που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ως ασφαλιστική εισφορά, αλλά και για τον εκβιαστικό και παράνομο τρόπο προκαταβολικής είσπραξης του.

Ο νέος νόμος 3877/2010(ΦΕΚ Α΄ 160), όσο και οι διατάξεις της ΚΥΑ 309891/21.12.2010 (ΦΕΚ Β΄1966) και της συμπληρωματικής απόφασης 132528/24-1-2011 (ΦΕΚ Β΄ 44 ), δεν περιλαμβάνουν για την μη υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του ΕΛΓΑ, πουθενά ως κυρώσεις την αφαίρεση της δυνατότητας για υποβολή της Ενιαίας Αίτησης για το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Ωστόσο αυθαίρετα και εκβιαστικά, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, οι αγρότες υποχρεούνται να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού-εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές . Μάλιστα, εκβιάζονται να το κάνουν, καθώς, στα σχετικά χαρτιά που τους στέλνονται, αναφέρεται πως «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!

Στις αρνήσεις αρκετών αγροτών να υπογράψουν τη χρέωση λογαριασμού-εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, εντείνεται ο εκβιασμός και η απειλή από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, ότι αν δεν υπογράψουν οι αγρότες, τότε δεν γίνεται δεκτή η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης για το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης. Αυτό είναι αυθαίρετο και παράνομο και θα έχει ως συνέπεια την μη καταβολή στους δικαιούχους παραγωγούς των ενισχύσεων που δικαιούνται.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

  • Ώστε να παρθούν αμέσως από τις ενώσεις οι αιτήσεις των παραγωγών για την ένταξη τους στο καθεστώς των ενισχύσεων, ανεξάρτητα από το αν αυτοί συνυποβάλλουν ή όχι και την δήλωση του ΕΛΓΑ.
  • Να μην ισχύσει ο νόμος-έκτρωμα που χαρατσώνει τους αγρότες χωρίς να τους εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής, αν ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν είναι ισοσκελισμένος.
  • Για φέτος να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.
  • Για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

 

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Αποστόλης Νάνος

Σταύρος Σκοπελίτης

Αντώνης Σκυλλάκος

Άγγελος Τζέκης


 


Συντάκτης Νewsroom 16 Μαΐου, 2011 09:51
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV