Ενημερωτική εκδήλωση από το Συμβουλευτικό Κέντρο και την Α21

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 30 Οκτωβρίου, 2021 10:25

Ενημερωτική εκδήλωση από το Συμβουλευτικό Κέντρο και την Α21

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Συμβαίνει και εδώ” από το Συμβουλευτικό Κέντρο και την Α21.

Η Α21, στα πλαίσια του έργου “Δράσεις Ευαισθητοποίησης για την Εμπορία Ανθρώπων” και το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: “Συμβαίνει και εδώ”, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 7:00 μ.μ., με σκοπό να αναδείξουν το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Η εκδήλωση απευθύνεται ευρύτερα στους πολίτες της Θράκης, καθώς και σε επαγγελματίες κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, στα σώματα ασφαλείας και τις αρχές, σε φοιτητές/τριες, σε νέους/ες και στοχεύει στην ενημέρωση για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων σε μια προσπάθεια, αφύπνισης, ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμησή της.


To human trafficking (εμπορία ανθρώπων) είναι η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων, κυρίως, για τους σκοπούς της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα που πωλούνται, αγοράζονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, κάτω από απειλές σωματικής και ψυχολογικής βίας. To trafficking συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και χωριά, σήμερα!

Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ που ζουν υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2017). Η Α21 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με όραμα την κατάργηση της σύγχρονης δουλείας παντού, για πάντα. Η Α21 ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 19 γραφεία σε 14 χώρες του κόσμου. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης:

Ενημέρωση των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης.
Η Α21 δίνει έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, το ευρύ κοινό, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και απόδοση δικαιοσύνης.
Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια.

Φροντίδα και ενίσχυση των επιζώντων trafficking.
Η Α21 μπορεί να προσφέρει σε επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κ.α., σύμφωνα με τις εξατομικευμένες τους ανάγκες και με στόχο την επανένταξη στην κοινωνία. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα του επαναπατρισμού.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2013 και εντάσσεται στο Δίκτυο των δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Απευθύνεται τόσο σε γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική ή οικονομική βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση, κ.α.) όσο και σε εκείνες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, ΑμΕΑ, κλπ). Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής για την ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και νομική στήριξη των εν λόγω γυναικών, τηρώντας πάντα το απόρρητο της συμβουλευτικής, με σκοπό την προστασία τους. Στόχος του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι μεταξύ άλλων η πολλαπλή υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία.

Πληροφορίες Εκδήλωσης:
Ημερομηνία: Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021
Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 306, Τ.Κ. 68100).
Ώρα εκδήλωσης: 7:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

Θα τηρηθούν όλοι οι περιορισμοί για τον COVID-19. Στην είσοδο του θεάτρου παρακαλούμε να επιδείξετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ (PCR 72 ωρών / RAPID 48 ωρών).

Στοιχεία Επικοινωνίας:

 • Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών- Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης.
  “Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης”
  e-mail: [email protected]
  Τηλέφωνο: 25510 25629.
 • Α21
  Μαγδαληνή Ζαφειρίου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης.
  e-mail: [email protected]
  Τηλέφωνα: 2310 537690, 694 912 0046.

Το έργο “Δράσεις Ευαισθητοποίησης για την Εμπορία Ανθρώπων” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την “Α21 ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ”. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 30 Οκτωβρίου, 2021 10:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV