Εκβάθυνση Λιμένος Αλεξανδρούπολης: Επιστολή Λαμπάκη προς Παπανδρέου, τι δήλωσε ο Άρης Γιαννακίδης και η κριτική του Παυλίδη

Συντάκτης Νewsroom 8 Αυγούστου, 2011 09:13

1.
Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη, προς τον Πρωθυπουργό:

“Θέμα: Οριστική διακοπή εργασιών του έργου «Εκβάθυνση Λιμένος Αλεξανδρούπολης»

Η καρατόμηση του Έβρου συνεχίζεται με ρυθμούς ξέφρενα καταστροφικούς. Δυστυχώς, ο καρατομέας είναι  και πάλι, η πολιτεία  που  σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, πρέπει να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις  με πράξεις και παραλείψεις κοντεύουν  να εξαφανίσουν  τον Έβρο από τον χάρτη χωρίς αισχύνη.

Έτσι αφού μετέτρεψαν την ΒΙΠΕ σε χώρο κουφαριών, αφού διέλυσαν την γεωργία και την κτηνοτροφία στο νομό μας και όχι μόνο, αφού δεν ενέταξαν την κατασκευή του περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης στο INTEREG, αφού συνέβαλαν ώστε να κλείσουν   οι περισσότερες βιοτεχνίες και βιομηχανίες στο νομό, τώρα ολοκληρώνουν το καταστρεπτικό έργο διά του υπουργού κ. Ιωάννη Μαγκριώτη του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, εγκαταλείποντας την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του λιμανιού. Όμως απαξιώνοντας το λιμάνι, μηδενίζετε  κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή, καθόσον απομακρύνεται η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό και η δυνατότητά του να αποτελέσει  τούτο  κέντρο εμπορικής διασύνδεσης  της ευρύτερης περιοχής με όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και η Αλεξανδρούπολη να καταστεί  σημαντικό εμπορικό  κέντρο  υποβαθμίζοντας έτσι  το ρόλο της πόλης μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναγκάζομαι να επικοινωνήσω  με αυτό τον τον τόνο έτσι  για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως δημάρχου στο δήμο Αλεξανδρούπολης (τον μεγαλύτερο δήμο της περιφέρειας μας) για να σας καταστήσω σαφές ότι συνδέετε τον Έβρο με την Πρωθυπουργία σας σε πλαίσια αντιανάπτυξης, απόλυτης αδράνειας του κεντρικού κράτους απέναντι μας. Πρέπει να σας θυμίσω  ότι εσείς και οι υπουργοί σας όταν επισκεπτόσασταν την Αλεξανδρούπολη, διατεινόσασταν ότι η βάση της ανάπτυξης ήταν το λιμάνι μας. Για ποιο λόγο  η Κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει ένα τόσο σημαντικό εθνικό έργο;;;  ενώ ο υπουργός σας κ. Ιωάννης Μαγκριώτης  αντί συγνώμης   για το σχεδιαζόμενο έγκλημα, πέρασε στην επίθεση  συμπεριφερόμενος  απρεπώς στον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, ο οποίος παρουσία εμού, τριών βουλευτών του κόμματός σας στον Έβρο, δύο αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης,  εκστόμισε   ότι ακολουθεί «μπακαλίστικη πολιτική» με την  σπουδαιότατη πρόταση που του απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συναινούντων  σ΄αυτήν όλων των θεσμικών παραγόντων της περιοχής,   για την ολοκλήρωση της εργολαβίας στο υπόλοιπο 10% και από εθνικούς πόρους, περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται περίπου για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού τοπικού και εθνικού έργου. Συμπλήρωσε δε, ότι η περιφέρεια   θα αναλάβει  τότε την κατασκευή της περιφερειακής οδού.

Εάν  ο  κ. Περιφερειάρχης  με την σπουδαιότατη πρότασή του  ακολουθεί  «μπακαλίστικη πολιτική», τότε λυπάμαι για τον υπουργό σας και για την πολιτική που εφαρμόζετε  αφού  φαίνεται ότι η Κυβέρνησή σας  αντί της ανάπτυξης  στον Έβρο, με την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του λιμανιού  δαπάνης 4.000.000 € προτιμά  την κατασκευή φράκτη λίγων χιλιομέτρων στην περιοχή μας, μη επιλύοντας  ουσιαστικά  το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Εάν, δεν δύνασθε  ούτε αυτή την στιγμή  της μεγίστης κρίσης να ξεχωρίσετε το εθνικό συμφέρον με την ολοκλήρωση ενός εθνικού αναπτυξιακού  έργου στην τόσο ευαίσθητη περιοχή από κάθε άποψη,  ενώ  η περιφέρεια αναλαμβάνει την κατασκευή της περιφερειακής οδού που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό,  τότε λυπάμαι  γιατί  δεν είστε σε θέση  να ακολουθήσετε  οποιαδήποτε  πολιτική ανάπτυξης, ιδιαίτερα  στην δύσκολη  εποχή που διανύουμε.

Αναμένω ότι  θα διακρίνετε την μυωπική  πολιτική άποψη του υπουργού σας, κ. Ιωάννη Μαγκριώτη,  ώστε  εσείς  διορθώνοντάς την να προχωρήσετε με εθνικούς πόρους στην ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του λιμανιού, προκειμένου να το καταστήσετε  μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή,  διαφορετικά θα απαξιώσετε πλήρως  ένα έργο εκατομμυρίων.

Φυσικά σας δηλώνω ότι  οι πολίτες  της περιοχής δεν πρόκειται να ανεχθούν  άλλη απαξίωση και θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους ασχέτως κόμματος και ιδεολογίας  διεκδικώντας όσα τόσα χρόνια μας στερήσατε με τις προειρημένες πολιτικές υμών και των προκατόχων σας, από όπου και αν προέρχονται.”

 


2.

Δείτε επίσης τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για το συγκεκριμένο θέμα μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

3.

Η άποψη της αντιπολίτευσης και όσα δήλωσαν ο Γιώργος Παυλίδης και η Περιφερειακή Αναγέννηση

«Το έργο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πρέπει να συνεχισθεί εδώ και τώρα. Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν μείνει το έργο ημιτελές και μη λειτουργικό; Για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν;

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επιβάλλεται να είναι από τις κεντρικές αναπτυξιακές επιλογές στην Περιφέρεια μας  αλλά και για την Ελλάδα. Το 2007 ξεκίνησε έργο  αναγκαίας εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης και εκσκαφής διάνοιξης διαύλου ναυσιπλοΐας του από τα 6 περίπου στα   12.00 μέτρα σε μήκος 3500 μέτρα  και πλάτος 160 μέτρα.

Από τις αρχές Απριλίου, φέτος, σταμάτησαν οι εργασίες και έγινε γνωστό στους διοικούντες  ότι κινδυνεύει να μείνει ημιτελές.. Κανείς δεν ανησύχησε .Στις αρχές Ιουλίου, σε σύσκεψη στην Αθήνα τα συμφέροντα του τόπου εκπροσώπησαν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (κ. Οικονομίδης) υπηρεσιακοί παράγοντες (!!!) και όχι οι αιρετοί της περιφέρειας, ο κ. Γιαννακίδης, ως όφειλε.  Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Τώρα πληροφορούμαστε ότι μάλλον θα μείνει ημιτελές, στη σημερινή του κατάσταση. Δεν γίνεται το σύγχρονο, αναλόγων δυνατοτήτων της καίριας θέσης του,  λειτουργικό λιμάνι. Μένουμε χρόνια πίσω. Αντιμετωπίζεται  ως δευτερεύον ζήτημα και χάνεται  για χρόνια- όπως φαίνεται- η ευκαιρία να καταστεί ,τώρα,  πραγματική πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια.

Η γραφειοκρατία των τύπων, τα πιθανά λάθη, οι τυπικές προϋποθέσεις  και η καχυποψία δεν πρέπει ανατρέψουν την ουσία, που είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης  του έργου, ούτε να επιφέρουν τεράστια ζημία στον τόπο μας..

Ερωτούμε: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη εάν μείνει το έργο ημιτελές και μη λειτουργικό; Την ευθύνη να κινδυνεύσει- γιαυτό- ακόμη και με απένταξη; Για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για ένα έργο που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άγνωστο χρόνο;

Στη χθεσινή  συνάντηση που έγινε με πίεση των ΜΜΕ στο ΥΠΕΚΑΑ απλώς επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα, ότι  βούλιαξε στο σύστημα το έργο. Έτσι θα βοηθηθεί η Περιφέρεια; Έτσι θα βοηθηθεί ο Έβρος;

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Π.Α.Μ.Θ., της Περιφερειακής Αναγέννησης, πρώην νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε:

«Δυστυχώς σταθερά μας πηγαίνουν πίσω. Νέα έργα δεν γίνονται αλλά αντίθετα σταματούν και  παλιά που ήσαν σε εξέλιξη. Σταθερά  βουλιάζουμε.. Το έργο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πρέπει να συνεχισθεί ,εδώ και τώρα. Λύσεις υπάρχουν. Ας ενσκήψουν, η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο κ. Γιαννακίδης,  να τις προωθήσουν, αντί να κρατούν θέση αποστασιοποίησης και Πόντιου Πιλάτου.. Ας μην επιβεβαιώνουν  συνεχώς την ανεπάρκειά τους. Θα ζητήσουμε πολιτικές ευθύνες, από τους υπόχρεους, εάν το έργο μείνει ημιτελές.»Συντάκτης Νewsroom 8 Αυγούστου, 2011 09:13

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV