Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών αύριο στην πλατεία Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 12 Μαΐου, 2020 15:58

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών αύριο στην πλατεία Ορεστιάδας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη και ώρα
1 το μεσημέρι στην πλατεία της Ορεστιάδας η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας με αφορμή την αντίθεση τους στην ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων

Η ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου:

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 8ης Μάη στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και με την ανοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (που απείχαν από τη διαδικασία) και του ΚΙΝΑΛ (που ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ») ψηφίστηκε η κατάπτυστη τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο νομοσχέδιοτου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που προβλέπει βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στην τάξη και μετατρέπει την διδασκαλία από συλλογική δημιουργία και διαρκή αγώνα για τη διαμόρφωση αληθινά ελεύθερων ανθρώπων και υπεύθυνων πολιτών, σε εκπομπή reality και αρένα εντυπώσεων για το φιλοθεάμον κοινό!

Η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση, έρχεται σε συνέχεια της άθλιας μεθόδευσης του ΥΠΑΙΘ να καταθέσει για διαβούλευση πολυνομοσχέδιο – ταφόπλακα για το Δημόσιο Σχολείο, εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων, με το οποίο επιχειρείται η επανεισαγωγή όλων των αποτυχημένων αντιπαιδαγωγικών μέτρων του παρελθόντος και συνεχίζεται η εκθεμελίωση όλων εκείνων των στοιχείων που διασώζουν ψήγματα Γενικής Παιδείας και ολοκληρωμένης μόρφωσης, στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ιδιαιτέρως για τους επικίνδυνους ατραπούς όπου οδηγείται η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στη χώρα μας. Είναι γνωστό «τοις πάσι» ότι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προωθούν και υπηρετούν νεοφιλελεύθερες (αντι-)εκπαιδευτικές πολιτικές που δεν υπερασπίζουν την μόρφωση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών, αλλά εγκαθιδρύουν ένα τεχνοκρατικής λογικής σχολείο της αμάθειας «των κοινωνικών & επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων».

Όλο το προηγούμενο διάστημα – του υποχρεωτικού εγκλεισμού- όλοι οι εκπαιδευτικοί δώσαμε μεγάλο αγώνα να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών μας και με τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που λάβαμε διαφυλάξαμε την επαφή μας με τα παιδιά σε μια περίοδο που είχαμε και είχαν μεγάλη ανάγκη επικοινωνίας. Και το επιτύχαμε με μηδαμινή βοήθεια από το ΥΠΑΙΘ.

Είναι απαράδεκτη και υποκριτική η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας, που με άλλοθι την διδασκαλία των απόντων μαθητών επιχειρεί με αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές νομοθετικές ακροβασίες να επιβάλλει τη δημιουργία Οργουελιανού περιβάλλοντος στα σχολεία, με τη «ζωντανή μετάδοση» του μαθήματος. Η ρύθμιση αυτή διαρρηγνύει την παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών ως μια αυθεντική και ζωντανή αλληλεπίδραση που χτίζεται καθημερινά, ευτελίζει την παιδαγωγική ελευθερία και φυσικά παραβιάζει προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το μάθημα και η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ιερά. Πρόκειται για μια ζωντανή σχέση ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και μόνο αυτό. Απαιτεί φυσική παρουσία, προσωπική επαφή, ψυχική σύνδεση, διαμόρφωση παιδαγωγικού κλίματος εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Δε θα επιτρέψουμε το σφαγιασμό των παιδαγωγικών ελευθεριών, δε θα αφήσουμε το εύθραυστο μαθητικό σώμα αλλά και εμάς τους ίδιους να γίνουμε βορά στον οποιοδήποτε θεατή της καθημερινής μας επικοινωνίας!

Αυτή η βαρβαρότητα δεν θα περάσει!

  1. Καλούμε όλα μας τα μέλη σε :

α) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ν.Ορεστιάδος την Τετάρτη 13/05 και ώρα 13.00 (μαζί με τους συναδέλφους δασκάλους του Σ.Ε.Π.Ε. Ορεστιάδος).

β) Έκτακτη Γ.Σ. την Τετάρτη 13/05 και ώρα 17.30 στο αμφιθέατρο του προαύλιου χώρου του 1ου ΓΕΛ – 1ου Γ/σίου Ορ/δας , για να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και εχθρικές ενέργειες του ΥΠΑΙθ καθώς και την Απεργία – Αποχή ενάντια στο μέτρο της «ζωντανής μετάδοσης» των μαθημάτων.

2)         Ζητούμε την άμεση παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ.

  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να οργανώσει έκτακτη Γ.Σ. των ΕΛΜΕ όλης της χώρας και να συντονίσει τον αγώνα για την κατάργηση της επαίσχυντης νομοθετικής ρύθμισης και την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Δεν υποκύπτουμε στις αντιπαιδαγωγικές και καταστροφικές πολιτικές του υπουργείου.

Δεν τους φοβόμαστε! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Εμείς πράττουμε στο φως και αυτοί νομοθετούν στο σκοτάδι!

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας:

Ανακοίνωση για την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη

            Η Υπουργός Παιδείας κατέθεσε αιφνιδιαστικά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και με την ανοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (που απείχαν από τη διαδικασία) και του ΚΙΝΑΛ (που ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ») τροπολογία που προβλέπει την απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη.

            Θέλουν να παραγνωρίζουν οι εμπνευστές της διάταξης ή δεν γνωρίζουν, που είναι κι αυτό πολύ πιθανό, ότι το σχολικό μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκή διάλεξη, δεν είναι δημόσια διάλεξη, δεν είναι ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο. Το σχολικό μάθημα δεν παράγεται από μια επιστημονική αυθεντία, αλλά από όλη την τάξη. Δεν παράγεται μόνο από τον εκπαιδευτικό, αλλά και από όλα τα παιδιά. Ο/η εκπαιδευτικός δεν απευθύνεται σε ένα απρόσωπο και ανώνυμο ακροατήριο από ένα χειρόγραφο που έχει μπροστά του. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά μαζί, αλλά και σε καθένα χωριστά, κάνει το μάθημα μαζί με όλα τα παιδιά, αλλά και με το καθένα χωριστά. Και κυρίως η σχολική αίθουσα είναι κατεξοχήν ο χώρος όπου γίνονται λάθη, πολλά λάθη, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν και από τα λάθη τους. Λάθη που προσπερνιούνται, που ξεχνιούνται, λάθη που δεν στιγματίζουν. Τα παιδιά μέσα στην τάξη δεν μιλάνε μόνο για να ελεγχθούν οι γνώσεις τους. Κυρίως μιλάνε, για να προχωρήσει το μάθημα παρακάτω. Με τη συμμετοχή των παιδιών προχωράει το μάθημα, όχι με τον μονόλογο του εκπαιδευτικού.

          Πρόκειται για μία ρύθμιση που παραβιάζει καταφανώς τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, διαταράσσει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών, περιορίζει την παιδαγωγική και διδακτική ελευθερία και δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί.

            Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις ειδικές εκπαιδευτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, σταθήκαμε με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζουμε τον τρόπο να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες. Για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου που δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση στην τάξη υπάρχει η πρόβλεψη της κατ΄ οίκον διδασκαλίας, υπάρχει η ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, επουδενί όμως η ζωντανή μετάδοση της διδασκαλίας στην τάξη.

            Στο μέτρο έχουν αντιταχθεί ήδη όλες οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών αλλά και οι γονείς των μαθητών μέσω της Ανώτατη Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ).

            Το Υπουργείο Παιδείας μέσα σε λίγες ημέρες δείχνει τόσο με το πολυνομοσχέδιο για την «αναβάθμιση της εκπαίδευσης» που φέρνει την αύξηση των μαθητών στην τάξη, την αλλαγή της φυσιογνωμίας του νηπιαγωγείου και τη «σχολειοποίησή» του και πλήθος ρυθμίσεων κατηγοριοποίησης των σχολείων και εξάρτησής τους από χορηγούς και δωρητές, όσο και με την άθλια διάταξη που μετατρέπει την αίθουσα διδασκαλίας σε θέαμα ότι εχθρεύεται το Δημόσιο Σχολείο.

            Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του θα αντιδράσουμε. Η αρχή γίνεται με την συγκέντρωση των ομοσπονδιών ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ στα Προπύλαια την Τετάρτη στις 13 Μαΐου 2020 στις 13.00΄.

            Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 στις 13.00΄ για να δηλώσουμε το σταθερό αίτημά μας για στήριξη του Δημόσιου Σχολείου.

Λέμε ΟΧΙ στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Λέμε ΟΧΙ στον Μεγάλο Αδελφό μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς  και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας


Συντάκτης Νewsroom 12 Μαΐου, 2020 15:58

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV