Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση Χαρτιού/ Χαρτονιού από το Δήμο Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 19 Απριλίου, 2016 15:23

Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση Χαρτιού/ Χαρτονιού από το Δήμο Ορεστιάδας

Νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης από τον Δήμο Ορεστιάδας

Ο Δήμος Ορεστιάδας σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.), την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. οργανώνει ένα νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή με δίκτυο κάδων με το κίτρινο καπάκι. Ο Δήμος Ορεστιάδας συμμετέχει από το 2015 στην ανακύκλωση συσκευασιών με τον μπλε κάδο και στη χωριστή συλλογή γυαλιού με τους κώδωνες γυαλιού.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4042/2012 και το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η χωριστή συλλογή σε επιμέρους ρεύματα θα πρέπει να καθιερωθεί τουλάχιστον για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, αλουμίνιο και γυαλί. Το νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτονιού και χαρτιού και στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Ορεστιάδας προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής χαρτιού και χαρτονιού.

 Οι νέοι κάδοι συλλογής χαρτιού / χαρτονιού / χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χαρτί, χαρτόνι και χάρτινες συσκευασίες. Οι κάδοι με το κίτρινο καπάκι θα τοποθετηθούν σταδιακά σε κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο Ορεστιάδας όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μουσεία, κ.λπ., όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών. Σε πρώτη φάση προγραμματίζεται να αναπτυχθούν συνολικά εξήντα οχτώ (68) κάδοι με κίτρινο καπάκι. Οι χάρτινες συσκευασίες που θα συλλέγονται θα οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Διδυμοτείχου προς διαλογή από ξένες ύλες, συμπίεση του χαρτιού/χαρτονιού σε δέματα και ακόλουθη αξιοποίηση των δεματοποιημένων υλικών σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.

Η χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού στο Δήμο Ορεστιάδας αποτελεί σημαντικό βήμα, ώστε σταδιακά να αρχίσει η διαλογή στην πηγή και για άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που υποχρεούται να πετύχει η χώρα.

Στα πλαίσια του προγράμματος χωριστής συλλογής για το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού, σχεδιάζονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ, της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και του Δήμου Ορεστιάδας. Για την επιτυχία του προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση του καθενός.

Καλούνται όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με ευθύνη και συνέπεια το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού που τίθεται σε εφαρμογή.


Συντάκτης Νewsroom 19 Απριλίου, 2016 15:23

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV