Δίκτυο Εθελοντών Δασοπροστασίας Ν. Έβρου (Δ.Ε.Δ.Ε.)

Συντάκτης news 10 Αυγούστου, 2010 09:01

ΘΕΜΑ 1ο

Το Δίκτυο Εθελοντών Δασοπροστασίας Ν. Έβρου (Δ.Ε.Δ.Ε.) στελέχωσε το Σαββατοκύριακο 7-8 Αυγούστου 2010 το  Πυροφυλάκιο Αετός 4 στην Περιοχή της Ιάνας Αλεξ/πολης. Το Πυροφυλάκιο στελεχώθηκε από 2 εθελοντές κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση για την πρόληψη των πυρκαγιών στην περιοχή μας.


Τα μέλη του Δ.Ε.Δ.Ε. στελεχώνουν το παραπάνω Πυροφυλάκιο όλα τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, αλλά και όποια άλλη μέρα κριθεί αναγκαίο (βάση οδηγιών Πολιτικής Προστασίας), με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών των δασών της περιοχής σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρουπόλεως.

Το Δ.Ε.Δ.Ε. είναι ανοιχτό σε όλους του πολίτες του Νομού μας που επιθυμούν να συνδράμουν στην προστασία του δασικού πλούτου του Έβρου. Δραστηριότητες για την προστασία του δάσους πραγματοποιούνται όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ: 6948048564.

Οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν στις επόμενες εβδομάδες και γι’ αυτό το λόγο τα μέλη του Δ.Ε.Δ.Ε. σας επισημαίνουν τα παρακάτω:

 • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
 • Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
 • Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
 • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
 • Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά

 • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
 • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
 • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
 • Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας

 

 • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
 • Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
 • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
 • Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
 • Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
 • Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
 • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
 • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
 • Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

Θέμα 2ο

Έγινε μία προσπάθεια από μέλος του Δικτύου Εθελοντών Δασοπροστασίας να τοποθετηθούν πινακίδες για την καθοδήγηση των μελών και πολιτών στο πυροφυλάκιο Αετός 4.Πινακίδες τοποθετήθηκαν (4 στον αριθμό) από την έξοδο της Παλαγίας (στροφή για τα εργατικά της Παλαγίας) μέχρι το πυροφυλάκιο.

Αυτή η κίνηση του Δ.Ε.Δ.Ε. έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους «συμπολίτες» μας να επισκεφθούν το πυροφυλάκιο ΟΧΙ για να το επανδρώσουν όπως γίνεται εδώ και 2 χρόνια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να προβούν σε βανδαλισμό αυτού.

Το συναίσθημα των μελών που αντίκρισαν το πυροφυλάκιο κατά την προγραμματισμένη επάνδρωση ήταν οργή. Οργή γιατί μία κίνηση εθελοντισμού και θυσιών που κάνουν τα μέλη του Δ.Ε.Δ.Ε. θεωρήθηκε από κάποιους ανεγκέφαλους παιχνίδι και αντικείμενο εκτόνωσης, σπάζοντας τα τζάμια και ξηλώνοντας πιθανόν με τα πόδια τον ένα ξύλινο τοίχο.

Το πυροφυλάκιο στην κατάσταση που βρίσκεται εγκυμονεί κινδύνους για την προσωπική ασφάλεια των μελών που το επανδρώνουν καθώς τριγύρω αυτού βρίσκονται πολλά σπασμένα γυαλιά αλλά και τα κομμάτια που κρέμονται με ένα δυνατό αέρα ενδέχεται να πέσουν.

Η πράξη αυτή των ανεγκέφαλων δεν πρόκειται να εμποδίσει τα μέλη του Δ.Ε.Δ.Ε. να σταματήσουν το εθελοντικό τους έργο μιας και η δράση του Δικτύου έχει πολλές δραστηριότητες στο ενεργητικό του.

Το Δ.Σ. του Δ.Ε.Δ.Ε.


Συντάκτης news 10 Αυγούστου, 2010 09:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV