Β. Μαυρίδης: “Πλήρης δικαίωση της τοπικής κοινωνίας – Καμία αύξηση δυναμικότητας σε ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ”

Συντάκτης Νewsroom 20 Δεκεμβρίου, 2021 16:57

Β. Μαυρίδης: “Πλήρης δικαίωση της τοπικής κοινωνίας – Καμία αύξηση δυναμικότητας σε ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ”

Οι δηλώσεις των δύο αρμοδίων υπουργών, Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη, αναφορικά με τις δομές στο Φυλάκιο Ορεστιάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 επέφεραν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης σήμερα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου”. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις εξελίξεις ως θετικές για την περιοχή και μίλησε για “δικαίωση της τοπικής κοινωνίας” τονίζοντας το σαφέστατο μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου από την Βουλή πως η διαχείριση του ΠΡΟΚΕΚΑ είναι αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Αρχικά ο κύριος Μαυρίδης διευκρίνισε, απαντώντας στον κ. Παπανδρέου και σε αυτά που ανέφερε νωρίτερα στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία”, πώς εδώ και αρκετές ημέρες έχει αποστείλει τα έγγραφα, που αφορούν τα πρακτικά της Βουλής όπου μέσα υπάρχει και η τεχνική περιγραφή αυτών των παρεμβάσεων που θα γίνουν: “ξέρουμε πλέον τι ακριβώς σχεδιάζουν να γίνει“. Στη συνέχεια μίλησε για το σαφέστατο μήνυμα του κυρίου Θεοδωρικάκου προς κάθε κατεύθυνση ότι η διαχείριση του ΠΡΟΚΕΚΑ είναι αρμοδιότητας αποκλειστικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έτσι όπως είναι νομοθετημένο “για να μην αφήνουμε ερωτηματικά ότι άλλος υπουργός θα κάνει κουμάντο μέσα στις εγκαταστάσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ“.


Πλήρης δικαίωση σε αυτό που ζητούσαμε να μην αυξηθεί ούτε κατά μία θέση οι χώροι κράτησης του ΠΡΟΚΕΚΑ, δέσμευση μέσα στη Βουλή του αρμόδιου υπουργού, προσλήψεις 250 συνοριοφυλάκων στην Περιφερειακή ενότητα Έβρου και η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την ασφάλεια με δημιουργία και νέου φράχτη προς το κεντρικό και νότιο Έβρο” είναι όσα προσμετρά ο Δήμαρχος Ορεστιάδας ως θετικές εξελίξεις για την περιοχή.

Σχετικά με τη σύγχυση που προκλήθηκε με την δήλωση του κ. Μηταράκη, ο Δήμαρχος είπε πως 960 είναι ο αριθμός που προβλεπόταν μετά από την τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού της 1ης Μαρτίου (από τις 1500 θέσεις που αναφέρθηκε αρχικά) και με το τέλος του διαγωνισμού προβλέπεται να γίνει σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Ωστόσο ο κ. Μαυρίδης αποσαφήνισε την κατάσταση ως εξής: “η ξεκάθαρη δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου ποιο νόημα έχει; Το ότι ανεξάρτητα από το τι υποδομές θα παραλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η χρήση και το ταβάνι των ανθρώπων που θα είναι μέσα στο ΠΡΟΚΕΚΑ δεν θα ξεπερνά τους 374. Το αν θα χτίσει 50 τετραγωνικά παραπάνω 100 ή 200 ο κ. Μηταράκης αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κράτηση αυτών που είναι να απελαθούν μέσα στα ΠΡΟΚΕΚΑ. […] Υποθέτω ότι επειδή η εργολαβία έχει κατοχυρωθεί με αυτόν τον αριθμό θέσεων ο κ. Μηταράκης εννοούσε το τι θα χτιστεί εκεί. Είναι ωστόσο διαφορετικό το τι θα χτιστεί εκεί με το τι θα χρησιμοποιηθεί. Στο ΠΡΟΚΕΚΑ κρατάμε, και έχω πληροφορηθεί ότι είναι και δέσμευση του πρωθυπουργού, τη δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου: ούτε ένας παραπάνω από τον αρχικό αριθμό των 374“.

Επομένως έχουμε 330 θέσεις του ΚΥΤ χωρίς καμία αύξηση και τις 374 θέσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ χωρίς καμία αύξηση όπως ήταν και η αρχική άδεια λειτουργίας το 2008. Επιπλέον προβλέπονται 30 θέσεις για την ειδική μονάδα απομόνωσης ατόμων με COVID. Θετικότατη εξέλιξη της διεκδίκησης της τοπικής κοινωνίας για καμία αύξηση ούτε στη μία δομή ούτε στην άλλη όσον αφορά τη δυναμικότητα, επετεύχθησαν έστω και την τελευταία στιγμή” αποτίμησε την κατάσταση ο κ. Μαυρίδης.

Απαντώντας αν για όλα αυτά υπάρχει κάποια γραπτή δέσμευση ο κ. Μαυρίδης απάντησε πως από τη στιγμή ο αριθμός ανταποκρίνεται στην αρχική άδεια λειτουργίας δεν χρειάζεται παραπάνω διευκρίνιση για το ΠΡΟΚΕΚΑ. Ωστόσο στάθηκε στο πλεονέκτημα που έχουμε πλέον ως τοπική κοινωνία που αφορά στη γνώση του αριθμού των ατόμων που είναι μέσα σε αυτές τις δύο δομές καθώς στο παρελθόν έχει συμβεί πολλές φορές να υπάρχουν πολλά παραπάνω άτομα (έως και 1000) παρά την χωρητικότητα. “Αυτήν την στιγμή έχουμε γνώση ανά πάσα στιγμή πόσα άτομα βρίσκονται μέσα” ανέφερε ενώ διαβεβαίωσε πως “όταν δούμε ότι παραβιάζεται αυτός ο αριθμός θα είμαστε εδώ για να το καταγγείλουμε και να αντιδράσουμε. Οι εποχές που δεν είχαμε γνώση, και μέσα στοιβάζονταν εκατοντάδες περισσότερα άτομα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί“.

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε στη συνέχεια και για τα όσα συζητήθηκαν στην κάτ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και αναφορικά με τα όσα ανακοινώθηκαν αλλά και γενικότερα για την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ επιπρόσθετα επιβεβαιώθηκε και ο τρόπος πρόσληψης των συνοριοφυλάκων με την ειδική μοριοδότηση για τους Εβρίτες. Επιβεβαιώθηκε επίσης και η πρόθεσή του Υπουργού να παραβρεθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και μάλιστα ο κ. Μαυρίδης επισήμανε το γεγονός ότι ο υπουργός θα ήθελε να παρευρεθεί δια ζώσης, κάτι που ωστόσο δεν επιτρέπουν προς το παρόν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εάν δεν καταστεί δυνατό τις επόμενες εβδομάδες θα οριστεί συνεδρίαση στην οποία θα παραβρεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης “με σκοπό να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο, να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις και για να μπαίνει ένα τέλος σε όλη αυτή τη διαδικασία“.

Κλείνοντας ο κ. Μαυρίδης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην 12μηνη πορεία και στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας, με το μήνυμα πως η τοπική κοινωνία μπορεί ενωμένη να πετύχει και να κερδίσει μάχες που μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνονται χαμένες.


Συντάκτης Νewsroom 20 Δεκεμβρίου, 2021 16:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV