Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης: Ελλιπή τα μέτρα κατά του covid για την προστασία των μαθητών στα σχολεία

Συντάκτης Νewsroom 1 Οκτωβρίου, 2020 09:52

Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης: Ελλιπή τα μέτρα κατά του covid για την προστασία των μαθητών στα σχολεία

Για τα ελλιπή μέτρα προστασίας ενάντια στον νέο κορονοϊό στα σχολεία αλλά και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη μιλά με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης:

Μετά από δύο εβδομάδες περίπου λειτουργίας των σχολείων αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι απλώς δεν ήταν  «όλα  έτοιμα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων» όπως δήλωνε ρητά το Υπουργείο και η Υπουργός Παιδείας, αλλά αντίθετα αναδεικνύεται καθημερινά η απουσία του κράτους όσον αφορά στην   υγειονομική προστασία στα σχολεία: για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Τα πολυάριθμα τμήματα που στεγάζονται σε μικρές αίθουσες χωρίς να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις, η έλλειψη διαρκούς καθαρισμού σε πολλά σχολεία και ο ανεπαρκής αριθμός ανάλογου προσωπικού, οι ακατάλληλοι χώροι ατομικής υγιεινής, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, ο συνωστισμός στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών αποτελούν μερικά από τα πολλά και σοβαρά ζητήματα που έχουν καταστήσει την κατάσταση εκρηκτική.

 Η εναπόθεση της προστασίας στην ατομική ευθύνη και το φιλότιμο των δασκάλων, των μαθητών και του προσωπικού καθαρισμού είναι αδύνατο να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας.


Εκτός από τις γιγάντιες μάσκες που δόθηκαν αρχικά (από μία !), οι γονείς αγόρασαν και εξακολουθούν να αγοράζουν με οικογενειακό κόστος μάσκες, και μάλιστα όταν η χρήση της προωθείται ως το μοναδικό μέσο προστασίας.

Οι μαθητές, τα παιδιά μας είναι που καλούνται να πηγαίνουν σε ένα σχολείο που δεν τους προσφέρει ασφάλεια, τις βέλτιστες συνθήκες υγιεινής και προστασίας, γνώση, αγωγή, μόρφωση και παιδεία. Φτάνουν στο σημείο να διεκδικούν τα αυτονόητα. Το κράτος και το υπουργείο είχαν μήνες ολόκληρους για να προετοιμάσουν τις συνθήκες.  Η πανδημία δεν έκανε ποτέ διάλειμμα. Τα παιδιά όμως πρέπει να αρκεστούν σε ελάχιστα δεκάλεπτα διαλείμματα μετά από δίωρα μαθήματα σε ΤΑΞΕΙΣ ΚΛΟΥΒΙΑ. Δεν φροντίσανε ούτε για τα στοιχειώδη και μετράμε σχολεία και τμήματα κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Προκλητικά σήμερα έρχεται το υπουργείο να τιμωρήσει τους μαθητές γιατί «δεν κάθονται φρόνιμα» και κινητοποιούνται : μάθημα στις γιορτές, τις αργίες, τα Σάββατα, υποχρεωτική συμμετοχή σε εξ αποστάσεως μάθημα. Όλα τα στοιχειώδη είναι «ανέφικτα» λοιπόν και το μόνο που απέμεινε στο υπουργείο είναι να εφαρμόσει εκβιαστικά «μάθημα από απόσταση»!

Φοράμε τις μάσκες αλλά εξακολουθούμε να έχουμε φωνή για να απαιτήσουμε:

  • μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών – μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα. Με ευθύνη του κράτους, των περιφερειών και των δήμων να βρεθούν οι όσο–το- δυνατόν- κατάλληλοι χώροι για χρήση ως αιθουσών.
  • μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, καμία καθυστέρηση στην κάλυψη της ύλης.
  • επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας με ωράρια εργασίας που να καλύπτουν τις άκρως αυξημένες ανάγκες.
  • ασφαλείς και συχνές μεταφορές μαθητών με τα λεωφορεία.
  • με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού.
  • να μην εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση η online αναμετάδοση του μαθήματος. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι reality, δεν είναι τηλεοπτική παραγωγή. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.
  • Σχολιατρική υπηρεσία για την επίβλεψη και αντιμετώπιση περιπτώσεων ασθένειας μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν είναι ούτε γιατροί ούτε νοσηλευτές.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν έστω και τώρα -καθυστερημένα- τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και να εξασφαλίζεται η ποιοτική μόρφωση των μαθητών από κάθε άποψη.


Συντάκτης Νewsroom 1 Οκτωβρίου, 2020 09:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV