Κατερίνα Μπατζελή:«ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Συντάκτης Νewsroom 22 Απριλίου, 2010 16:28

Συζητήθηκε  σήμερα στην αρμόδια  επιτροπή Παραγωγής  και Εμπορίου του Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Η Υπουργός, Κατερίνα  Μπατζελή αφού ανέλυσε τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι : «Το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων το οφείλουμε στους αγρότες αυτής της χώρας. Δεν είναι εργαλείο το μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Είναι ο πυρήνας της αγροτικής μας πολιτικής. Χωρίς μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καμία πολιτική και στρατηγική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διαφανή τρόπο, αξιοπιστία, αξιοκρατία και αναπτυξιακό κριτήριο. Τα σημερινά δεδομένα απαιτούν, τη διεύρυνση της βάσης των αγροτών, τους οποίους και θα ορίσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με σωστό και διαφανή τρόπο τα εθνικά μας μέτρα και τις συμπληρωματικές μας δράσεις. Ξεκινάμε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, από τις διαρθρωτικές πολιτικές, από τις φορολογικές πολιτικές, από τις ασφαλιστικές  πολιτικές, αλλά και από τις πολιτικές που αφορούν καινοτομία, έρευνα, εκπαίδευση».

«Χωρίς να επιβαρύνουμε του παραγωγούς, θα καταγράφονται τα πάντα αναφορικά με την παραγωγική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελήκαι πρόσθεσε «Η διαφάνεια της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος απαιτεί τη συλλογική παρουσία όλων των στοιχείων και των συναλλαγών του αγρότη με τις δημόσιες υπηρεσίες».

Επίσης, η Υπουργός διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα η νομοθεσία ορίζει ότι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είναι αυτός που διασφαλίζει το 50% του εισοδήματος του από γεωργική εκμετάλλευση. «Εμείς αντί για το 50% προτείνουμε το 35% αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες. Γιατί άλλο είναι να ωφελούνται από πολιτικές 258.000 αγρότες που τους υποστηρίζουμε με εθνικά μέτρα και άλλο 500.000».

Αναφορικά με τα σενάρια κατάργησης των επιδοτήσεων  από το 2013 και μετά, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι οι επιδοτήσεις δεν θα σταματήσουν να καταβάλλονται στους αγρότες αλλά θα υπολογίζονται με άλλα κριτήρια όπως για παράδειγμα τη συνάρτηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης -προκειμένου να πάει ανά στρέμμα η ενίσχυση – και της απασχόλησης.

Εμείς στο νομοσχέδιο, σημείωσε, βάλαμε την απασχόληση χαμηλά στο 35% προκειμένου να την ενισχύσουμε.

Η κ. Μπατζελή  ανακοίνωσε επίσης ότι στη συνέχεια έρχονται προς συζήτηση τα νομοσχέδια για τον ΕΛΓΑ, τους συνεταιρισμούς και το Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων.

Με αυτό τον τρόπο χτίζεται το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα εφαρμοσθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης.


Συντάκτης Νewsroom 22 Απριλίου, 2010 16:28

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV