Απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα σοδειά βαμβακιού
Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, εκδόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κοινή υπουργική απόφαση για τη φετινή σοδειά βαμβακιού. Θεσμοθετούνται συμβόλαια αγοραπωλησίας μεταξύ βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστηρίων.
Με την απόφαση ως καταληκτική ημερομηνία σποράς ορίζεται η 31η Μαΐου, ενώ ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου για την είσπραξη της συνδεδεμένης με την παραγωγή του προϊόντος κοινοτικής (στρεμματικής) ενίσχυσης καθορίζεται το 1 κιλό πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα.
Οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες για την είσπραξη της κοινοτικής ενίσχυσης (80,56 ευρώ το στρέμμα, για μέγιστη προς επιδότηση έκταση 2.500.000 στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα) διατηρούνται όπως και πέρυσι, όπως επίσης παραμένει ως προϋπόθεση η παραγωγή και συγκόμιση προϊόντος ίσου με εκείνου που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση κάθε καλλιεργητικής ζώνης.
Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση της ζώνης καθορίζεται από τον ΟΠΕΠΕΚΕ με βάση τα περσινά κριτήρια, δηλαδή με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης, μειωμένης κατά 30%, της εμπορικής περιόδου 2004-5 και η οποία αποτελεί το μέσο όρο της τετραετίας 2000-2004.
Ισχύουν οι ίδιες υποχρεώσεις των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, το όριο απόδοσης εκκοκκισμένου βαμβακιού (32%), καθώς και οι ρυθμίσεις για τη Διακλαδική Οργάνωση Βαμβακιού.
Νέο στοιχείο είναι ότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η πώληση σύσπορου βαμβακιού θα γίνεται με συμβάσεις αγοραπωλησίας μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και των βαμβακοπαραγωγών και μάλιστα παρέχεται πρότυπο-υπόδειγμα σύμβασης αγοραπωλησίας για τη φετινή σοδειά, χωρίς πάντως να αναφέρεται στην απόφαση ότι, οι συμβάσεις είναι υποχρεωτικές ή ότι αποτελούν προϋπόθεση για την είσπραξη της κοινοτικής ενίσχυσης. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ποινές ή άλλες κυρώσεις στην περίπτωση μη σύναξης συμβάσεων αγοραπωλησίας.
Στο μεταξύ, με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η εγχώρια εσοδεία βαμβακιού, καθώς ο ζεστός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών. Υπάρχει ζήτηση από την Τουρκία, αλλά δεν υπάρχουν αποθέματα, ενώ όλων το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη νέα παραγωγή.
(Πηγή: Χρόνος)